elektrische sloep

Lithium-ion accu in een elektrische sloep

Het begrip ‘circulaire economie’ heeft een behoorlijke aanloop nodig gehad om bij veel mensen ‘het nieuwe normaal’ te kunnen worden. Immers, we zijn langzaamaan beland in een wegwerpmaatschappij waarin alles was het niet meer doet wordt weggegooid en wordt gerecycled. En natuurlijk is recyclen goed, maar soms is het toch ook een vorm van kapitaalvernietiging.

Wellicht heb je voor je elektrische fiets wel eens de accu moeten vervangen omdat deze niet meer dezelfde kilometers kon maken, of zelfs helemaal geen capaciteit meer had. Je koopt een nieuwe accu en de oude wordt ingenomen en gerecycled tot grondstoffen voor nieuwe batterijen. Prima toch? Of toch niet?

We hebben een oud gezegde dat luidt: De ketting is zo sterk als de zwakste schakel. En dit principe geldt ook voor een fietsaccu, waar 7-10 batterijpakketten in zitten. Is één van deze pakketten (schakels) kapot, dan is de hele accu kapot voor wat betreft het gebruik in de fiets.

Home Battery test alle batterijpakketten in een kapotte fietsaccu en gebruikt opnieuw wat nog goed is en laat recyclen wat kapot is. Met al die goede batterijen is er voor de Loek 2 een circulair li-ion accupakket gebouwd met een capaciteit van 10 kWh. Nu zegt die 10 kWh je misschien niets, maar als je er recreatief mee vaart, kun je er een hele dag plezier van beleven. En naast dat plezier mag je ook gewoon een goed gevoel krijgen omdat hier een einde is gemaakt aan de wegwerpmaatschappij en een nieuwe – circulaire – (water)weg is ingeslagen.